Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, konuya ilişkin adeta 16 yılın itirafı niteliğindeki açıklamasındaki, “Halkımızın sağlıklı ve güvenli gıdaya ulaşabilmesi için üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz” ifadesi dikkat çekti.
Geçtiğimiz yıl yüzde 5’e düşürülen NBŞ kotası, AK Parti’nin iktidara geldiği 2002 yılından bu yana pancar üretiminde hiçbir sıkıntı olmamasına rağmen yüzde 10 olarak uygulanıyor; üstüne bir de her yıl Bakanlar Kurulu kararlarıyla yabancı NBŞ lobilerinin istekleri doğrultusunda ek kotalar tanınıyordu.
NBŞ kotasının düşürülmesinin, pancar üreticileri ve şeker sektörü tarafından sevinçle karşılanması bekleniyor. Ancak en son geçtiğimiz yıl birçok şeker fabrikasını özelleştirme kapsamında satan Türkiye’de sektör ve üreticilerde böyle bir sevinme mecali kaldı ise..
Bu arada hükümetin 1 yıl arayla hem şeker fabrikalarına hem NBŞ’ye vurması, “aradan başka hangi tür bir tatlandırıcıya alan açılıyor?” sorusunu da akla getirdi.
NBŞ’LERİN SEBEP OLDUĞU HASTALIKLAR..
Avrupa’da birçok tıp otoritesi, insanların NBŞ tüketimine başladığından beri obezite oranlarının üç kattan fazla ve şeker hastalığı sayısının da yedi kattan fazla arttığını bilimsel araştırmalarla ortaya koymuş durumda. Ölçümlerde obezite ve şeker hastalığının yanı sıra kanser, demans, karaciğer yetmezliği, diş çürüğü ve daha pek çok rahatsızlığın temelinde de NBŞ etkisi tespit edildi. NBŞ, insan vücuduna kasteden bu etkileri sebebiyle bir ‘katil’ olarak anılıyor.
DipDalga.com