BİR YILDA 2644 SAĞLIKLI KİŞİ İLAÇ DENEMELERİNDE HAYATINI KAYBETTİ
Bu denemelerde sadece 2012 itibariyle 2644 sağlıklı bireyin yaşamını yitirdiği ortaya çıktı. 2012 öncesine ilişkin istatistikler ise ‘sır’ gibi saklanıyor. Ayrıca birçok denemede kullanılan kişilerin, üzerlerinde uygulanan klinik deneyden haberlerinin bile olmadığı ortaya çıktı. Bir Fransız Tıp sitesinin verdiği bilgilere göre ‘etik’ dışı bu uygulama, ilaç tröstlerine aracılık yapan yerel bir firmanın bir kısım Hint doktoru ‘satın alması’ ile gerçekleşebildi.
KURBANLARIN BİRÇOĞU, DENEMELERDEN HABERSİZDİ
Uluslararası metinlere göre bu tür araştırmalarda karşılıklı rızanın zorunlu olduğunu kaydeden tıp çevreleri Batılı firmaların Hindistan’da kişilerden habersiz gerçekleştirilen bu denemelerden haberdar oldukları halde sonuçları kullanmaya devam etmelerinin hiçbir ahlaki ölçütle bağdaşmadığı yorumunda bulunuyorlar.
Bir diğer sorun ise mağdurların hukuki desteğe ulaşamaması. Ağır klinik çalışmalara rızaları dışında dahil edilen savunmasız insanların ilaç endüstrisinin devlerine karşı hukuk mücadelesinde yine batılı ‘ahlaklı’ hukukçuların desteği bekleniyor. Hint STK’larına göre bu durumdaki mağdurların bilinen resmi sayısı 500 civarıyla ifade ediliyor.
YÜKSEK MAHKEME 4 SENE DİRENEBİLDİ
2 bin 644 Hint vatandaşının ilaç denemelerinde hayatını kaybetmesi 2013’te Hindistan Yüksek Mahkemesi’ne intikal ettirilmiş ve devam etmekte olan 162 deneme iptal edilmiş, takip eden 4 sene boyunca da ülkedeki ilaç denemelerine önemli kısıtlamalar getirilmişti. Ancak 2016’dan itibaren bu denemelerin eski seviyesini de geçtiği rapor ediliyor. 2017’de 84 olan deneme programı sayısının 2018’de 178’e çıktığı kaydedildi. Mevcut Hindistan yönetiminin de batılı firmalar lehine bazı kanun değişikliklerine gittiği; klinik araştırma başvurusunun onaylanması için ortalama 6-7 aylık sürenin de 2018’de 4 aya düştüğü öğrenildi.
MCKİNSEY DE İŞİN İÇİNDE
Tüm bu gelişmelerde, bir süre önce Türkiye’de de önemli tartışmalara sebep olan Amerikalı danışmanlık şirketi McKinsey’in de katkısı olduğu öğrenildi. Hindistan hükümetinin gözünü boyayan McKinsey uzmanlarının hazırladığı raporda, Hindistan’ın 2020 yılında ilaç endüstrisinden 74 milyar Dolar ciro gerçekleştireceği öngörüsüne yer verildi. Yine McKinsey’e göre Hindistan, küresel firmalara da, klinik denemeler için eşsiz bir insan popülasyonunun geniş ve çeşitli bir genetik havuzunu sunuyormuş!.
DipDalga.com